Kalaa suositellaan syötäväksi vähintään kaksi kertaa viikossa. Lohi ja seiti lienevät suosituimpia Suomessa myytyjä ja ostettuja kaloja. Lohi on rasvaisena kalana hyvä, sillä se sisältää paljon ihmiselle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja. Lohi ja seiti alkavat kuitenkin pidemmän päälle kyllästyttämään. Mitä kalaa kannattaa kokeilla, kun halutaan uusia vaihtoehtoja yleisimpien kalojen tilalle? Mitä kaloja ylipäätään myydään Suomessa? Kun seuraavan kerran lähdet kalatiskille, pidä seuraavat vinkit mielessäsi ja lähde rohkeasti kokeilemaan uusia kalalajeja kotoisien kalojen sijaan.

Kalalajeja

Nieriä eli rautu on kylmien vesien kala. Sitä ei maailmalla etelässä kasva. Nieriä kuuluu lohikaloihin ja se on todella maukas ruokakala. Se on kohtalaisen rasvainen kala, joka voidaan valmistaa esimerkiksi paistamalla. Nieriän kanssa sopii tarjota esimerkiksi uunikasviksia tai yrttejä. Saimaan nieriä on häviämässä oleva laji, mutta kasvatettua nieriää voi syödä hyvillä mielin. Kysy siis kalatiskiltä, mistä kala on peräisin. Turskaa ei kasva kovinkaan runsaasti Suomen vesistöissä vaikka sitä Itämeressä jonkin verran tapaakin. Turskassa erityisesti mädit ovat arvostettuja, sillä niistä valmistetaan herkullista mätitahnaa. Itämeressä elänyttä turskaa tulisi välttää lajin huomattavan vähenemisen vuoksi. Lajia on ylikalastettu, joten turskaa kannattaa ostaa vain, jos se on pyydetty jostain muualta kuin Itämerestä.

Merikrotti

Merikrotti on arvostettu ruokakala. Sitä ei kasva Suomessa, vaan mm. Välimeren ja Gibraltarinsalmen vesistöissä. Merikrotista voidaan valmistaa laadukasta ruokaa ja sen maku muistuttaakin toista arvostettua herkkua – hummeria. Merikrotti kuuluu myös vältettäviin lajeihin, sillä sen kanta on romahtanut huomattavasti ja laji on vaarassa hävitä. Ehkä tämän vuoksi onkin viisasta ostaa merikrotin sijaan hummeria.

Äyriäiset ja muut merenelävät

Hummeri on hyvin tunnettu äyriäinen. Sitä syödään maailmalla todella paljon ja herkku on niin himoittua, että sitä sopii tarjoilla vaikkapa romanttisella illallisella. Hummeria voidaan tarjoilla keitettynä tai keiton muodossa. Hummerin hyvä puoli on siinä, että ruokaan käy yhtä hyvin pakastettu kuin tuorekin hummeri. Hummeri on suhteellisen kevyttä syötävää, joten sen seuraksi käy hyvin jokin raskaampi kastike tai parmesaanijuusto.Sinisimpukkaa esiintyy paljon koko Euroopassa ja Suomessakin. Niistä saa hienon aterian, kun ne haudutetaan kypsäksi valkoviinissä. Sinisimpukoita on myös perinteisesti käytetty alkuruokana. Jos sinisimpukoista aiotaan valmistaa ruokaa, tulisi niiden ehdottomassti olla tuoreita.Ne kannattaakin käydä ostamassa ruokailupäivänä. Simpukoiden tulisi myös olla kokattaessa eläviä. Tämän voi testata kopauttamalla kevyesti simpukkaa. Jos kansi sulkeutuu, on simpukka elävä. Simpukat pestään ja harjataan hyvin ennen keittämistä.

Sinisimpukkaa

Kampasimpukka on yksi kokkien suosimista simpukoista. Ne voidaan paistaa pannulla rapeaksi eikä tarvitse olla huippukokki onnistuakseen. Simpukat pyöritellään öljyssä jo ennen paistamista, jonka jälkeen ne laitetaan hyvin kuumalle pannulle paistumaan. Kannattaa käyttää laadukasta öljyä, jotta mahdollisesti huonon öljyn epämiellyttävä maku ei tarttuisi simpukkaan. Jos käytät pakastesimpukoita, tulisi ne sulattaa ja kuivata huolellisesti talouspaperilla. Mitä märempiä kampasimpukat ovat, sitä vaikeampaa niiden paistamisessa onnistuminenkin on. Kampasimpukoita paistetaan kaksi minuuttia per puoli ja ne voidaan tarjoilla lähes minkä lisukkeen kanssa tahansa.Mustekala on ruoka-aine, jonka valmistaminen saattaa jännittää monia kotikokkeja. Reseptejä kuitenkin etukäteen lukemalla voi saada rohkeutta kokeilla tätä ei-niin-halpaa ruoka-ainesta. Yksi suositeltu mustekalan kypsentämistapa on sen paistaminen pannulla sen omissa nesteissään. Se ei siis vaadi mitään nesteitä alleen, sillä siitä irtoaa nestettä tarpeeksi paistamisen aikana. Kypsentäminen on suhteellisen hidasta, sillä kypsennysaika saattaa lähennellä tuntiakin. Mustekalan voi tämän jälkeen vaikka grillata, jolloin sen pinta saa lisää tekstuuria.