Kalastus on yksinkertaista ja nautinnollista puuhaa, mutta samalla pidemmälle vietynä jo varsin monimutkainen taidemuoto. Ehkä siksi se juuri kiehtookin – alkuun pääsee nopeasti, mutta taitojaan voi hioa loputtomiin ja tuurillakin on näppinsä pelissä, sillä Suomi on kalastusalueena suuri ja toisinaan oikullinen. Kalastus on Suomen yleisin vapaa-ajan harrastus, jota harrastetaan eri muodoissaan ympäri vuoden. Alkuun pääsee ilman suuria investointeja ja esimerkiksi heittokalastus on helppo tapa kokeilla, tulisiko kalastuksesta itsellekin pysyvämpi harrastus.

Päästä perintövirveli eläkkeelle

Heittokalastus toimii hyvin ensimmäisenä kalastusmuotona, sillä monilla on kokemusta satunnaisesta heittelystä kesämökillä. Heittely on mukava kesäpäivän aktiviteetti eikä siihen välttämättä tarvitse panostaa sen enempää, mutta hieman tekniikkaa hiomalla voi saalista saada kuitenkin jo ihan eri tavalla. Jos siis kokeilut eivät ole tuoneet kalaa, ei itse vesistöä kannata vielä sen perusteella tuomita täysin kalattomaksi, vaan tarkistaa, voisiko omalla toiminnalla parantaa tilannetta. Jos välineenäsi on toiminut tähän asti ullakon kätköistä löytynyt perintövirveli, voi olla aika päivittää varustusta. Tämä ei tarkoita suurta rahallista panostusta, sillä muutamalla kymmenellä eurolla saa halpatavaratalosta oikein toimivan pelin. Tekniikka ja erityisesti vavan rakenne on kuitenkin kepainatynyt vuosien varrella sellaista vauhtia, että huomaat varmasti eron vuosia vanhaan välineeseen. Pelkästään välineet uusimalla saat heittoihin helposti lisää pituutta ja samalla paremman tuntuman vieheeseen.

Valitse toimivat ja kestävät välineet

Vaikka aivan aluksi avokela voi tuntua umpikelaa hankalammalta, on se silti yleensä parempi valinta. Käytön oppii nopeasti ja tämän jälkeen avokelan avulla heitot lentävät pidemmälle. Alkuun kannattaa valita pituudeltaan noin kaksimetrinen ja melko jäykkä vapa. Vapoja ja keloja myydään paljon setteinä ja silloin voi ainakin olla varma niiden yhteensopivuudesta. Näiden lisäksi tarvitaan siimaa. Tavallisiin järvikalastusoloihin riittää yleensä 0,12 millinen punottu siima, mutta alkuun kätevin valinta voisi silti olla 0,30 millinen punottu monikuitusiima. Vaikka ohuempi siima riittää perinteisten saaliskalojen nappaamiseen, on paksumman siiman etuna se, ettei se katkea heti, vaikka viehe tarttuisi välillä pohjaan. Varusteiksi tarvitset myös lukkoja.

Valitse toimivat ja kestävät välineet

 

Viehe valitaan sään ja heittopaikan mukaan

Tärkeä vaihe on tietenkin myös itse vieheen valinta. Heittokalastuksessa käytetään vieheinä yleisimmin lusikoita ja lippoja. Toiset suosivat myös vaappuja, mutta ne ovat yleensä toimivampi ratkaisu vetouisteluun. Myyjät neuvovat yleensä mielellään vieheen valinnassa. Periaatteena vieheissä on, että kirkkaan sään kalastukseen kannattaa käyttää kirkkaan värisiä vieheitä ja pimeämmän ajan kalastukseen tummemman sävyisiä vieheitä. Pilvisen päivän väreihin sopivat sininen ja hopea, kun taas auringossa toimivat paremmin keltainen ja kulta. Jos suunnitelmissa on kalastaa haukea, muista hankkia myös peruke.

Toimiva siima on tärkeä osa settiä

 

Kun siima asetetaan kelaan, se täytyy kiinnittää pohjalta. Tämän voi hoitaa joko tarkoitukseen sopivilla kahdella erisuuntaisella solmulla, mutta yhtä hyvin siiman voi kiinnittää teipin palasella. Pääasia on, että siima pysyy kelassa paikallaan. Tämän jälkeen siima kelataan kelan ympärille. Pidä siima tarpeeksi kireällä päästämällä se liukumaan sopivassa tahdissa sormien välistä. Lopuksi siiman päähän laitetaan lukko. Siima kuluu aina hieman käytössä, joten hyvä tapa on kalastusreissun jälkeen pätkäistä siitä metri tai kaksi. Koko siima kannattaa uusia kerran vuodessa, jotta kalliimmatkin vieheet olisivat turvassa. Nappaa kalareissulle mukaan vielä haavi ja puukko. Vieheen irrottamiseen sopivat hyvin pihdit.

Toimiva siima on tärkeä osa settiä

Heittämisessä harjoitus tekee mestarin

Tämän jälkeen voitkin siirtyä harjoittelemaan heittoja uusilla välineilläsi. Heiton on tarkoitus lentää vavan avulla, vaikka moni aluksi pyrkii heittämään voimalla olan takaa. Monesti heitot suuntautuvat aluksi liian ylös, mutta muutaman heiton jälkeen tuntuma alkaa löytyä. Heiton jälkeen voit odotella muutaman minuutin vesistöstä ja vieheen painosta riippuen ja tämän jälkeen alkaa painaaasti kelata siimaa takaisin. Vieheen ei tulisi nousta pintaan tässäkään vaiheessa, joten älä hätäile.