Kalastus on upea harrastus, jonka ei tarvitse rajoittua vain niihin tutuimpiin vesiin. Taitojen karttuessa on hauskaa päästä kokeilemaan myös vieraampia kohteita ja nähdä uusia kalalajeja. Reissuilla löytää helposti samanhenkistä seuraa ja saa mukavan irtioton arjesta, lempiharrastuksen parista. Eksoottisten saaliskalojen bongailu on koukuttavaa puuhaa ja nälkä kasvaa syödessä. Syvänmerenkalastus on upeaa puuhaa, joka kuitenkin vaatii aina juuri tuon matkustamisen. Kalastusreissu tropiikin lämpöön houkuttelisi, mutta matkan kustannukset nousevat melkoisiksi ja lomaakin tarvittaisiin vähän pidempi pätkä kuin nyt on tarjolla. Onneksi syvänmerenkalastuksen makuun pääsee lähempänäkin, nimittäin pohjoisessa naapurissamme Norjassa. Eikä matka Jäämerelle muutenkaan ole hullumpi kokemus, Pohjois-Norjan maisemat ovat nimittäin henkeäsalpaavia. Jo pelkästään rannalta kalastaen voi Norjasta tuoda mukanaan todella komean saaliin.

Syviä rantavesiä ja voimakkaita virtauksia

Norjassa saa kalastaa meressä ilman sen erityisempiä lupia. Jos siis löydät lupaavan rannan, voit huoletta virvelöidä sieltä. Poikkeuksena tähän ovat lohijokien suistot. Ihan jokainen ranta ei ole kalastajan kannalta toimiva, mutta jyrkkien rantakallioiden ympäröimät rannat lupailevat myös  syviä vesiä. Kalaa saa usein hyvin myös siltojen alta, sillä voimakkaat virtaukset kuljettavat paikalle pyydystettävää. Parhaiten rannoilta saa kalaa nousuveden aikaan. Vuorovesien aikataulut löytyvät netistä ja ne kannattaa tarkistaa etukäteen. Kalastuspaikalle on hyvä suunnata muutama tunti ennen kuin nousuvesi on korkeimmillaan.

Muista turvallisuus

Kalareissuille on hyvä ottaa mukaan kaveri tai kaksi. Maastot ovat vieraita ja vahinkoja voi sattua, jolloin kaverista on paljon apua. Rannoilla haastavia ovat mm. liukkaat rantakivet ja ajoittain hyvinkin korkeat aallot. Vesi on kylmää ja veden varaan joutuminen voi olla kohtalokasta, erityisesti voimakkaiden vuorovesivirtausten alueilla. Turvallisuutta voi lisätä tehokkaasti myös esimerkiksi paukkuliiveillä. Suosituimmilla kalastuspaikoilla riittää yleensä muitakin kävijöitä, joten seuraa löytyy myös matkan varrelta.


Muista turvallisuus

Lintukalliolla pääsee saman tien kalastamisen makuun

Yksi Jäämeren suosituimmista kalastuspaikoista on Lintukallio eli Fugleberget. Alue sijaitsee upean Varanginvuonon pohjoisella rannalla, aivan lähellä Mortensnesia. Autolla pääsee ajamaan parin sadan metrin päähän ja loppupätkä kuljetaan selkeästi merkittyä polkua pitkin. Pystysuora rantakallio on paitsi komea näky, jälleen kerran merkki syvistä rantavesistä. Lintukalliolta löytyy kuitenkin kuin kalastajia varten tehty tasaisempi kohta, johon mahtuu helposti useampikin kalastaja samaan aikaan. Tältä kivitasanteelta pääsee heittelemään suoraan noin 30 metrin syvyiseen veteen. Erityisen hyvin tältä paikalta saa kilon tai kahden kilon kokoisia seitejä, joita voi kertyä muutamassa tunnissa aika kasa. Kylmälaukku kannattaa siis varata mukaan. Toinen rantakalastajan yleinen saaliskala on yhtä lailla maukas turska.