Afrikka ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen kalastuskohteena, mutta mantereelta löytyy kalastajan kannalta todellisia helmiä. Afrikassa sijaitseva Guinea-Bissau ei ole varsinaisesti mikään tunnettu lomakohde ja maa on kamppaillut köyhyyden ja poliittisten konfliktien kanssa. Juuri tuonne suuntasi matkallaan 38-vuotias jyväskyläläinen kalastusopas Jani Himanko. Himanko on ollut intohimoinen kalastaja jo pienestä lapsesta asti ja opetteli perustaidot tätinsä mökillä Keiteleessä. 2000-luvun alkupuolella kalastamisesta tuli myös ammatti, kun Himanko alkoi kirjoittaa kalastusaiheisia artikkeleita ja tehdä kalastusohjelmia eri kanaville. Afrikkaan Himanko lähti yhdessä kuvaajansa kanssa muutama vuosi sitten, tarkoituksenaan tehdä markkinointivideo maan kalastusmahdollisuuksista. Materiaalia kuitenkin kertyi ja lopuksi käsissä oli puolen tunnin mittainen tv-ohjelma.

Eksoottinen paratiisi tarjoaa kaloja ilman turisteja

Guinea-Bissaun edustalla on laaja Bijagosin saaristo, jonne Himankokin suuntasi. Saaret ovat sademetsien täyttämiä, rannat laavakiveä tai hiekkaa. Vesi on matalaa ja kirkasta ja ilmasto trooppinen. Muutamalla kymmenellä saarella on asutusta, muut ovat autioita.  Asutetetuillakin saarilla tunnelma on leppoisa, eikä kiireestä tai stressistä ole tietoakaan. Varsinaisia matkailupalveluita on vielä vähän, mutta kalastusretkille pääsee kyllä. Brittiläinen Richard Shread on perustanut Acundan saarelle paikallisilta asukkailta vuokraamansa kalastusleirin ja ohjelmassaan Himanko vierailee juuri tällä alueella. Shread on sopinut kyläläisten kanssa, että osa turistien nappaamista saaliskaloista annetaan asukkaiden käyttöön. Tämä on paikallisille etu, sillä heidän perinteisillä menetelmillään kalastamat kalat ovat pääosin pienempiä ruokakaloja.

Eksoottinen paratiisi tarjoaa kaloja ilman turisteja

Kun kaikki ei mene niin kuin Srömsössä

Himanko suuntasi Atlantin reissulleen innokkaana, odottaen eksoottisia kaloja ja kiehtovaa tropiikkia. Alue todisti kuitenkin, ettei kalaa irtoa aina helpolla. Ohjelman teon aikaan alueella oli kova merenkäynti, joka asetti omat haasteensa kalastamiselle ja kuvaamiselle. Merenkäynnin seurauksena Himanko jopa putosi veneestä muutaman kerran ja onnistui horjahtaessaan saamaan suuren koukun reiteensä. Kala ei myöskään tarttunut syötteihin aivan vaivatta, joten ohjelman kuvaamisesta tulikin odotettua jännittävämpi ja työteliäämpi reissu. Pisteenä iin päälle vedenalaisia kuvia kaksikko sai lopulta erittäin rajallisesti, sillä barracuda nappasi tarkoitukseen suunnitellun pienemmän kameran suuhunsa.

Kokemuksia rikkaampana takaisin kotimaahan

Himanko muistelee kuitenkin reissuaan tyytyväisenä kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Paratiisimaiset hiekkarannat tekivät vaikutukset ja rantavedestä ulapalle tehdyt heitot toivat yllättävän mehukkaan saaliin. Samalla reissulla pääsi tutustumaan ystävälliseen kyläyhteisöön ja paikalliseen elämänmenoon. Näiden elementtien avulla markkinointivideo muuttuikin sujuvasti dokumentiksi, joka sai yleisöä paitsi kalastuksen harrastajista, myös muista matkailusta kiinnostuneista.

Suomeen tarvitaan lisää elämyshakuista kalastamista

 

Himanko nauttii kalastamisesta ympäri maailmaa, mutta kaipaisi lisää kalastusmahdollisuuksia Suomeen. Hän muistuttaa, että maailmalla kalastusmatkailu on tärkeä elinkeino, mutta Suomessa tähän ei ole vielä herätty. Himanko toteaa, että esimerkiksi kotoinen hauki kiinnostaa maailmalla paljonkin ja Ruotsissa järjestetään jo erikseen kalamatkailua hauen pyytämisen ympärille. Himanko toteaa, ettei välttämättä haluaisi joka kesä matkustaa kalastusreissulle Ruotsiin, Norjaan tai Venäjälle, kunhan vain Suomesta löytyisi sopivia apajia jalokalojen narraamiseen. Tämä kuitenkin vaatisi hänen mukaansa merkittävää muutosta kalastuskulttuuriin, jolloin kalastamisesta saataisiin Suomessakin elämys. Himanko toteaa, että tällä hetkellä osa Suomen vesistä on täysin ylikalastettuja ja myös saastuneita. Luonnontilassa elävää kalaa on vaikeasti saatavilla. Kalastusmatkalaiset hakevat reissuiltaan kuitenkin juuri hienoja yksittäisiä hetkiä, eivätkä niinkään valtavaa, mutta tavallista kalasaalista. Hän näkee erityisen paljon potentiaalia Keski-Suomessa ja Kainuun koskialueilla, kunhan kalastusta alueella hieman rajoitettaisiin. Hän muistuttaa, että kalastuksen harrastaja.

Kokemuksia rikkaampana takaisin kotimaahan

Suomeen tarvitaan lisää elämyshakuista kalastamista

Himanko nauttii kalastamisesta ympäri maailmaa, mutta kaipaisi lisää kalastusmahdollisuuksia Suomeen. Hän muistuttaa, että maailmalla kalastusmatkailu on tärkeä elinkeino, mutta Suomessa tähän ei ole vielä herätty. Himanko toteaa, että esimerkiksi kotoinen hauki kiinnostaa maailmalla paljonkin ja Ruotsissa järjestetään jo erikseen kalamatkailua hauen pyytämisen ympärille. Himanko toteaa, ettei välttämättä haluaisi joka kesä matkustaa kalastusreissulle Ruotsiin, Norjaan tai Venäjälle, kunhan vain Suomesta löytyisi sopivia apajia jalokalojen narraamiseen. Tämä kuitenkin vaatisi hänen mukaansa merkittävää muutosta kalastuskulttuuriin, jolloin kalastamisesta saataisiin Suomessakin elämys. Himanko toteaa, että tällä hetkellä osa Suomen vesistä on täysin ylikalastettuja ja myös saastuneita. Luonnontilassa elävää kalaa on vaikeasti saatavilla. Kalastusmatkalaiset hakevat reissuiltaan kuitenkin juuri hienoja yksittäisiä hetkiä, eivätkä niinkään valtavaa, mutta tavallista kalasaalista. Hän näkee erityisen paljon potentiaalia Keski-Suomessa ja Kainuun koskialueilla, kunhan kalastusta alueella hieman rajoitettaisiin. Hän muistuttaa, että kalastuksen harrastajat ovat usein valmiita maksamaan hieman enemmän kalastuselämyksestä todellisessa luonnonrauhassa. Aivan samoin kun tällä hetkellä vielä Guinea-Bissaussa, yksinäisillä paratiisirannoilla.