Katiska kuuluu vakiovarusteena lähes jokaiselle kesämökille. Katiskakalastus on myös yleisimmistä kalastusmuodoista. Katiskakalastus on todella vanha kalanpyyntitapa ja sitä onkin syytä vaalia, ja opettaa tämä tärkeä taito jälkipolville. Taitavissa käsissä katiskalla saa yllättävän isoja saaliita, jopa satoja kiloja kalaa yhden kauden aikana, mikäli pyyntipaikka on hyväksi todettu.

vKatiska on perinteinen sulkupyydys. Sen tarkoitus on johdattaa kala nielun kautta pyydykseen sisälle josta se ei enää löydä pois. Ennen katiska tehtiin rautalankaverkosta, mutta nykyisin katiskat on teräsverkko- tai PE-havasrunkoisia. Usein myös runko on itsekantava, joten se ei tarvitse erillistä tukirunkoa. Katiskoja löytyy erilaisia, kuten perinteisiä sydämen muotoisia tai neliskanttisia, ja moderneja, kasaan taitettavia malleja. Taitettavat muovikatiskat ovat erityisen suosittuja niiden helppohoitoisuuden ja liikutettavuuden takia.

Kalapaikan valinta

Katiskan paikka kannattaa valita huolellisesti. Oikeastaan paikka on hyvä valita sen mukaan, mitä kalaa haluaa pyytää. Hauen nappaamiseen oiva paikka on ruovikon reuna ja kaislikkojen paljaat alueet. Ahvenelle taas sopii karikoiden reunat, joissa ne lymyävät pohjakasvillisuuden seassa. Purojen suulle katiska laitetaan, mikäli halutaan saaliiksi särkiä. Made napataan kutuaikana sen kutupaikoilta.Katiska soveltuu erityisen hyvin hauen, ahvenen ja särkikalojen sekä talvella mateen kalastukseen. On huomioitavaa että erityisesti vaelluksella olevat kalat sopivat katiskalla napattavaksi. Kutuaikojen ulkopuolella katiskan voi laskea turojen viereen ja naamioida kuusen oksilla, jolloin voidaan lisätä katiskan tehoa. Katiskan valinnassa kannattaa ottaa huomioon myös saalistettava kalalaji. Ahventen pyyntiin tarvitaan tiheäsilmäinen katiska, jossa on mieluiten useampi kalapesä, sekä kynnykset nielun ylä- ja alaosassa. Ahvenet karkaavat herkästi yksinieluisista katiskoista. Sama pätee oikeastaan myös särkikaloihin, joita saa napattua helpoimmin juuri moninieluisella katiskalla. Katiskaan voi laittaa myös syöttejä kutuajan ulkopuolella tai kokeilla katiskan sisään laitettavaa vilkkua. Madesaaliin houkuttamiseksi nielun eteen voidaan asettaa valkoinen keppi tai levy, tai jättää katiskaan särkiä syötiksi. Katiska asetetaan nielu rantaa päin, ja mikäli katiska ei jää kokonaan veden alle, sen yläpuolelle jäävä nielu pitää sulkea, sillä katiskaan saattaa muutoin jäädä muita luontokappaleita. Kun katiskaa säilytetään kuivalla maalla, sama sääntö on muistettava. Nielut pitää sulkea ja tyhjennysluukku pitää jättää auki. Katiska pyytää myös kuivalla maalla, joten tämä sääntö on erittäin tärkeä muistaa. Katiskaan menee helposti lintuja ja nisäkkäitä, ja ne saattavat kuolla sinne, ja sitä ei kukaan halua. Varsinkin keväthaukea pyydettäessä, jolloin katiska jätetään puoliksi vedenpinnan yläpuolelle, nielut pitää siltä osin sulkea huolellisesti. Mikäli katiskaa käytetään saimaannorppa alueella, siihen pitää asentaa nielunrajoitin. Vaikka katiska on norpalle lempeämpi pyydys kuin verkko, kukaan ei tahdo nähdä hyljettä katiskassaan. Nielunrajoitin asetetaan siten, että norppa ei pysty levittämään katiskan suuta, joten rajoittimen pitää olla myös erittäin tukeva.

Kohtuus katiskalla kalastettaessa

Koska ei haluta aiheuttaa kaloille turhaa kärsimystä, katiska on koettava myös riittävän usein. Täytyy muistaa että kalat stressaantuvat helposti kiinni jäätyään ja katiskassa ne saattavat myös saada fyysisiä vammoja mikäli katiskassa on paljon kalaa kerralla. Katiskan kokeminen usein on erityisen oleellista, mikäli osa kaloista halutaan päästää vapaaksi. Kutuaikana katiska saattaa yllättää positiivisesti olemalla erittäin tehokas pyyntimenetelmä. Tällöin on hyvä muistaa kohtuus, ja miettiä mitä kalaa haluaa ja kuinka paljon, ja päästää vapaaksi ne, joita ei tarvitse, etenkin liian suuret ja pienet kalat. Katiska on myös helppo kalastusväline hoitokalastusta ajatellen. Se soveltuu hyvin pienille järvialueille. Katiskan etu on se, että koska kala pujahtaa katiskaan vahingoittumattomana, isot petokalat voidaan vapauttaa takaisin veteen. Katiskalla kalastus sopii kaikille, muistettava kuitenkin on, että myös tämä kalastusmuoto tarvitsee pyydysluvan.

Kohtuus katiskalla kalastettaessa