Suomi on tuhansien järvien maa ja niinpä kala-apajia riittää. Ei siis ihmekään, että kalastaminen on hyvin suosittu ajanviete varsinkin kesäisin. Kalastaminen on monille elämäntapa ja rakas harrastus, mutta se on mukava keino myös rentoutumiseen. Kalojen naaraaminen ei vaadi sen kummempaa opettelua, kunhan perusasiat ovat hallussa. Tämä artikkeli kertoo sinulle enemmän yleisimmistä kalastusmuodoista – näillä vinkeillä pääset hyvään alkuun.

Kalastamisen aloittaminen on helppoa

Harrastelijat kalastavat yleensä onkimalla, virvelöimällä tai perhojen avulla. Nämä ovatkin ne tunnetuimmat kalastusmuodot, joihin ei erikseen tarvita kalastuslupia, eikä kalastonhoitomaksua tarvitse maksaa. Suomessa voi kalastaa hyvin vapaasti, mutta vieraille vesille lähtiessä on hyvä tarkistaa onko kyseinen alue ns. kieltoalue, jossa kalastaminen on kielletty kaikilta. Vasta-alkaja voi hyvin aloittaa perinteisellä mato-ongella päästäkseen kalastamisen makuun. Onkia voi niin mökkilaiturilla kuin soutuveneessäkin, eikä varusteiden tarvitse olla kovin kummoiset. Aloittelijalle riittää edullinen 3-4 metrin vapa, kohtuullisen vahva siima, koukku, paino ja koho. Toisinaan onkijoilla näkee hieman yksinkertaisempiakin varusteita; vavan voi nimittäin valmistaa itsekin kimmoisasta oksasta. Syötiksi kelpaa hyvin kasvimaasta löytyvät madot, vaikka toiset hankkivat kalastuskaupoista erikoisempiakin toukkia. Isompia kaloja naaratessa voi käyttää täkykaloja, kuten salakoita. Siima kiinnitetään vapaan ja toiseen päähän pudotetaan koho, paino sekä koukku. Painon tarkoitus on viedä koukku tarpeeksi syvälle kalojen keskelle, kun taas koho ilmoittaa onkijalle, milloin syöttiin on tartuttu. Mato-onki on ehdottomasti edullisin valinta, mikäli aloittelija ei halua törsätä varusteisiin. Kalastusvarusteet voi hankkia edullisesti netistäkin. Esimerkiksi verkkokauppa Eräkala myy erilaisia tarvikkeita niin aloittelijoille kuin ammattilaisillekin. Heittokalastus eli virvelöinti voi näyttää vaativalta, mutta todellisuudessa se on hyvin helppoa. Vavan ala osassa on kela, johon siima on rullattu. Kalastaja voi ns. heittää vapaa ja siimaa sen mukana, jolloin koukku syötteineen lentää pidemmälle sekä syvempiinkin vesiin. Koska virvelillä kalastaminen on hieman vauhdikkaampaa kuin mato-onkiminen, täytyy syötinkin olla vahvempaa tekoa. Siksi matojen sijasta virvelin koukkuun kiinnitetään usein pientä kalaa tai hyönteistä muistuttava uistin, joka houkuttelee muita kaloja syöviä isompia lajeja. Kun kala tarttuu uistimeen, on hyvä pysyä rauhallisena, vaikka mieli tekisikin nostaa saalis heti pois vedestä. Liian nopeasti riuhtaisemalla nimittäin uistin voi revetä kalan suusta. Paras tapa on ryhdikäs nykäisy heti kun kala on tärpännyt. Tällä tavoin uistin saadaan kiinnittymään paremmin, kun koukku tarttuu tiukemmin kalan suuhun. Siimaa voi jopa laskea, mikäli kala pyristelee, jolloin on parempi väsyttää se hieman painaaammin. Perhokalastus on erityisesti jokialueilla suosittu kalastustyyli. Sen nimi juontuu siitä, että kalastettaessa käytetään matojen ja uistinten sijaan keveitä perhoja, jotka pysyvät veden pinnalla. Tarkoituksena on houkutella taimenia ja muita kaloja, jotka nappaavat hyönteisiä veden pinnalta. Perhokalastusta ei suositella aivan vasta-alkajalle, sillä kevyt vapa ja painavampi siima vaativat tiettyä tekniikkaa.

Missä ja milloin kannattaa kalastaa?

Aloittelijat voivat tietysti harjoitella kalastamista milloin ja missä tahansa, mutta konkareilta haalitut kalastusvinkit voivat silti olla hyödyksi. Lähditpä sitten kalastamaan soutuveneellä tai pysyttelet rannassa, kannattaa pysytellä lähellä rantakasvustoja, mutta ei liian matalalla alueella. Kasvistojen pieneliöt ovat kalojen ravintoa, joten usein kaislikossa pyörii jos jonkinlaisia saaliita. Muista tarkistaa, ettei koukku ole liian matalalla tai kiinni kaisloissa. Kala nappaa parhaiten aikaisin aamulla tai auringonlaskun tiimoilla. Keskellä päivää kalaonni on useimmilta kateissa, etenkin jos on kovin aurinkoista. Sateella tunnetusti kalat syövät paremmin, sillä viileä ilma houkuttelee ne lähemmäs veden pintaa.

Missä ja milloin kannattaa kalastaa?