Sukelluskalastus tarkoittaa kalastusta veden alla sukeltaessa. Tässä lajissa pääseekin yhdistämään monen eri lajin parhaat puolet yhteen ja nauttimaan sekä kalastuksen, että sukelluksen tuomasta ilosta. Tässä lajissa yhdistyykin vapaasukellus, snorkkelisukellus ja peruskalastus. Laji usein vaatii todella hyvää kuntoa, mutta sen voi myös aloittaa harrastuspohjalla peruskuntoinenkin. Ainoina vaatimuksina lajin aloittamiselle on vain sukelluskortin suorittaminen ja kalastusluvan hankkiminen. Sukelluskalastusta pystyy harjoittamaan missä tahansa, jossa vedenalainen näkyvyys riittää saaliin näkemiseen. Tarkoittaen, että näkyvyyden pitäisi olla vähintään 5-10 metriä eteenpäin, jotta kaloja on mahdollista nähdä sukeltaessa. Sukelluskalastusta onkin tästä syystä helpointa harrastaa meressä, jossa suolapitoisuus kattaa hyvän näkyvyyden eteenpäin.

Tämä laji onkin hyvin palkitsevaa onnistumisten tultua, mutta toisaalta hyvinkin vaativaa. Sukelluskalastajalla kuuluisi toisin sanoen olla tarvittavan hyvä kunto, jotta sukeltaja pystyy tarvittaessa uimaan pidempiäkin matkoja. Sukeltajan on myös pystyttävä sukeltamaan monta kertaa peräkkäin vaihtuviin syvyyksiin. Se vaatii myös hyvää mielenhallintaa ja rauhallista otetta, nimittäin välillä joutuu olemaan pitkiäkin aikoja paikallaan, vaanien saalista. Hyvien saaliiden saaminen vaatii todellista taitoa lähestyä kaloja niiden huomaamatta. Tämä vaatiikin sitä, että sukeltaja on etukäteen perehtynyt kalojen elintapoihin ja käyttäytymisiin. Tällöin on mahdollista lähestyä jokaista kalalajia mahdollisimman huomaamatta tietäen kalojen elintavan. Se myös helpottaa löytämään kalat oikeista paikoista oikeisiin aikoihin.

Sukelluskalastus on kansainvälisesti hyvin suosittu harrastuslaji ja sitä harrastetaan ympäri maailmaa. Suosituinta se kuitenkin on maissa, joissa on kirkkaampi merivesi. Tämä tekeekin sukelluksesta paljon helpompaa, kun näkyvyys ylettyy monia metrejä eteenpäin. Sukelluskalastuksessa on myös mahdollista edetä kansainväliselle kilpailutasolle, nimittäin lajista järjestetään monia eri kilpailuja niin kansallisesti, kuin kansainvälisestikin. Suomi onkin edistynyt tässä lajissa todella hyvällä tasolla ja pääsee jopa Euroopan tasokkaimpien sukelluskalastaja maiden joukkoon. Suomi onkin todellinen yllättäjä, nimittäin Suomen merivesi ei kata kaikkein parasta näkyvyyttä. Vahvuutena kuitenkin on luontomme runsaskalaiset ja puhtaat järvet, joissa sukelluskalastusta pääsee harjoittelemaan erittäin laajasti. Kilpailusysteemi lajissa koostuu cup-kilpailuista. Näistä kilpailuista saa rankingpisteitä, joiden perusteella kaikki kilpailijat asetetaan paremmuusjärjestykseen kauden loputtua. Pisteitä taas saa eri määriä, riippuen kalan lajista, määrästä ja painosta. Sukelluskalastuksessa voidaan kilpailla joko yksilötasolla tai sitten erikokoisissa joukkueissa. Yksilötasolla lasketaan vain yhden sukeltajan saavuttamat pisteet yhteen, kun taas joukkuetasolla lasketaan kaikkien joukkueen osanottajien pisteet yhteen. Joukkueissakin kuitenkin lasketaan aina erikseen yksilökohtaiset pisteet.

Mitä varusteita sukelluskalastaja sitten tarvitsee?

Mitä varusteita sukelluskalastaja sitten tarvitaane?

Sukelluskalastajan täytyy myös varustautua oikeilla välineillä, jotta kalastus on mahdollista. Kalastuksen tyypistä riippuen sukelluskalastaja tarvitsee hieman erilaisia varusteita. Syvänmeren kalastuksessa sukeltajalla täytyy olla harppuunan lisäksi myös kaikki tarvittavat sukellusvälineet, kuten happipullo, märkäpuku, snorkkeli, maski ja hapenotto laitteisto. Snorkkeli- ja vapaasukelluksessa riittää sukellusvälineiksi pelkästään snorkkeli, maski ja räpylät. Sukellusvälineiden lisäksi sukeltajan on kannettava mukanaan usein puukkoa, kalapiikkiä saaliin kuljetusta varten, sekä turvapoijua, joka ilmoittaa veneelle sukeltajan sijainnista. Turvapoiju onkin turvallisuuden kannalta kaikkein tärkein varuste, nimittäin silloin pinnalla olevat voivat tarvittaessa hätätilanteen tultua myös paikantaa sukeltajan. Välillä myös sukeltajan on uitava pitkiä matkoja löytääkseen saaliin, jolloin pinnalla oleva vene osaa tulla hakemaan sukeltajan oikeasta paikasta.

Miten sukelluskalastuksen voi sitten aloittaa?

Sukelluskalastus on erittäin helppo aloittaa ja useat sukellusseurat järjestävätkin Suomessa erilaisia sukelluskalastuskokeiluja, joiden avulla lajiin pääsee tutustumaan. Lajiin on myös mahdollista päästä tutustumaan ihan vaikka sukelluslomalla, nimittäin useat sukellusopettajat antavat mahdollisuuden kokeilla vaikkapa rapujen pyydystystä huvisukelluksen yhteydessä. Tällöin lajiin pääsee tutustumaan helposti samalla, kuin suorittaa omaa lomasukellustaan.