Sukeltaminen on hauska harrastus, joka sopii kaikille ikään tai kuntoon katsomatta. Vaikka matkavakuutuksessa sukellus saatetaan luokitella extreme-lajiksi, todellisuudessa sukellusreissut ovat usein rauhoittavia ja jopa meditatiivisia. Merenalainen kauneus lumoaa ja mereneläviä on hauskaa päästä seurailemaan omassa ympäristössään. Suomessa sukelluskausi on melko lyhyt ja näkyvyys vedessä usein heikko, mutta moni nauttii myös kotimaan järvi- ja merisukeltamisesta. Toisille sukeltamien on taas nimenomaan eksoottisten maiden harrastus ja erottamaton osa lomamatkaa. Mikäli harrastus kiinnostaa, mukaan kannattaa mennä peruskurssin kautta. Kurssilla tutustutaan laitteisiin ja käydään läpi turvallisuutta koskevia sääntöjä. Kursseja suorittamalla saat sukelluskortin, joka oikeuttaa laitteiden vuokraamiseen ja sukellusreissuihin ympäri maailmaa.

Sukelluskurssilla oppii tehokkaasti perusteet

Sukellusharrastuksen alussa suoritetaan ohjaajan johdolla alimman tason lupakirja eli Open Water Diver. Tämä lupa oikeuttaa sukeltamaan aina 18 metrin syvyyteen asti avomerialueilla. Lupakirjan suorittamiseen vaaditaan yleensä neljän päivän kurssi. Kurssilla käydään läpi tiiviissä tahdissa sukeltamisen teoriaa ja se sisältää myös runsaasti itsenäistä opiskelua. Nämä päivät eivät siis ole varsinaista lomaa, sillä pänttäämistä seuraa kirjallinen koe, joka on läpäistävä. Sukeltamista harjoitellaan toki myös tositoimissa, aluksi matalassa vedessä ja samalla käydään läpi tarkasti erilaiset turvatoimet ja mahdolliset riskitilanteet. Kun kaikki osallistujat tuntevat olonsa varmoiksi rantavedessä, siirrytään muutamalle pidemmälle sukellukselle avomerelle. Kurssin päätteeksi järjestetään myös käytännön koe. Laitesukelluskurssilla alaikäraja on yleensä 10-12 vuotta, mutta yläikärajaa ei tällä harrastuksella ole.

Sukelluskurssilla oppii tehokkaasti perusteet

Thaimaa on helppo kohde aloittelevalle sukeltajalle

Thaimaa on paitsi suomalaisten suosikkilomakohde, myös mainio paikka aloittaa sukellusharrastus. Thaimaan saaristossa riittää kirkkaita vesiä ja eksoottisia mereneläviä bongattaviksi. Erityisesti Trangin saaristosta löytyy edelleen kohteita, joissa turistilaumat eivät ole vallanneet kaikkia rantoja. Sukelluskurssit ovat Thaimaassa laadukkaita, mutta myös huomattavan edullisia verrattuna muualla maailmassa järjestettäviin koulutuksiin. Maassa toimii myös suomalaisia sukelluskouluja, joten halutessaan opetusta saa suomeksi. Suosituin kurssipaikka lienee edelleen Koh Taon paratiisisaari Siaminlahdella. Saarelta löytyy noin 60 sukelluskeskusta. Sukelluskurssia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota ryhmäkokoihin, sillä pienessä ryhmässä opiskelu on tehokkaampaa ja hauskempaa.

Indonesia tarjoaa koralleja ja eksotiikkaa

Indonesia tarjoaa koralleja ja eksotiikkaa

Indonesia ei jää sukelluskohteena lainkaan jälkeen Thaimaasta ja erityisen upeita ovat alueen korallit. Raja Ampatin alueella voi sukeltamalla tai snorklaamalla nähdä paitsi yli 1 000 erilaista kala-, kilpikonna-, hai- ja paholaisrauskulajia, myös suurimman osan maailman tunnetuista korallilajeista. Upeat näkymät jatkuvat Komodon kansallispuiston alueella, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Jo yli 30 vuoden ajan myös merenalainen elämä on saanut kepainatyä aivan omanlaisekseen ja korallit voivat erittäin hyvin.

Korallikolmio on sukeltajan paratiisi

 

Kaakkois-Aasiassa ns. Korallikolmion alueella kalalajit vilisevät jo silmissä. Alueella on nähty yli 2 000 kalalajia ja näiden lisäksi runsaasti merikilpikonnia. Korallikolmion itäisessä kärjessä sijaitsevat Salomonsaaret ovat 900 saaren muodostama kokonaisuus ja yksi sukeltajien suosikkikohteista, sillä merenelävien lisäksi sukeltajat pääsevät tutkimaan toisen maailmansodan aikana uponneita sotalaivoja ja lentokoneiden hylkyjä. Eniten hylkyjä löytyy Iron Bottom Soundista. Haasteita riittää niin aloitteleville kuin kokeneillekin sukeltajille. Salomonsaaret ovat myös suosittu paikka suorittaa sukelluskurssi, mutta hinnat ovat jo jonkin verran Thaimaata kalliimpia. Sukelluskokemukset ovat kuitenkin unohtumattomia korallien ja väriloiston valtakunnassa. Tetepataren riutat ovat osa luonnonsuojelualuetta, joten sukeltajat saavat aina tarkat ohjeet siitä, miten alue pysyy hyvinvoivana myös tulevaisuudessa. Käy nauttimassa myös Rennell Islandin edustalla sijaitsevasta maailman suurimmasta koralliatollista, joka on Unescon maailmanperintökohde. Saariston hyvä puoli on se, että alueella on melko maltillisesti muita turisteja.