Syvänmerenkalastus on monien mielestä varsinainen kuninkuuslaji, jossa haastetta lisää jo pelkästään joidenkin kalojen valtava koko. Kalastusta on helpointa päästä kokeilemaan valmiiksi järjestetyllä retkellä, jossa useampi kalastaja lähtee samalla aluksella merelle ja mukana on myös kokenutta miehistöä ja apukalastajia. Lisäksi näillä reissuilla pääsee kokemaan upeita maisemia ja nauttimaan auringosta sekä merellä olemisesta.

 

Syvänmerenkalastuksella tai valtamerikalastuksella tarkoitetaan yksinkertaisesti kalastamista valtameriolosuhteissa vapoja apuna käyttäen. Erona vetouisteluun Itämerellä ovat saaliskalojen koko ja pyyntivälineiden järeys. Englanniksi harrastusta kutsutaan usein nimellä Big Game Fishing tai Deepsea Fishing. Yleisimmin saaliskalojen paino ylittää 45 kilogrammaa. Kalalajeista eniten arvostetaan miekkakaloja, purjekaloja sekä erilaisia marliini-, tonnikala- ja hailajeja.

Varusteet kalojen mukaan

Valtamerenkalastuksessa käytetään tyypillisesti tukevarunkoisia veneitä, joissa on myös hytti. Niissä on yläohjaamo, josta voi tähystellä pidemmälle ja josta voi pitää yhteyttä kalastajaan. Veneissä on yleensä useita vieheitä, joista vedessä on kerrallaan ainakin neljä. Vavat on melko lyhyitä ja erittäin tukevia. Siimana käytetään kalojen erityisluonteesta johtuen järeää monofiilia ja vavoissa on vipusäätöiset jarrut. Syötteinä syvänmerenkalastuksessa käytetään sekä luonnonsyöttejä että esimerkiksi silikonista tehtyä mustekalajäljitelmää. Näiden lisäksi myös vene itsessään houkuttaa kaloja paikalle, sillä moottorin ääni ja potkureista syntyvät pyörteet saavat saaliskalat kiinnostumaan.


Varusteet kalojen mukaan

Tämänkokoisia kaloja pyydystettäessä väsyttämisellä on tärkeä rooli ja tätä varten veneisiin on asennettu erityinen väsytystuoli, johon saa myös vavan kiinni siten, että painetta saadaan käsivarsilta selkälihaksille ja vapa ei pääse karkaamaan.

Kolme suosituinta lajia ovat kaikki erikoisen näköisiä otuksia

Miekkakalat, marliinit ja purjekalat ovat nousseet saaliskaloista suosituimmiksi osin myös mielenkiintoisen ulkonäkönsä takia. Miekkakala on saanut nimensä siitä, että sen nokka on kasvanut siten, että se muistuttaa miekkaa. Kala myös käyttää nokkamiekkaansa apuna ruoan hankinnassa ja syöksyy saaliskalaparvea kohti nokka keihään tavoin ojossa. Miekkakalaa on hankala saada narratuksi ja se vaatii hieman erityistaitoja. Parhaiten miekkakala nappaa yöaikaan luonnonsyöttiin. Kooltaan kalat voivat olla todella valtavia. Suurin vapakalastuksessa napattu miekkakala oli painoltaan 536 kiloa.

Kolme suosituinta lajia ovat kaikki erikoisen näköisiä otuksia

Yhtä lailla kooltaan vaikuttavia ovat marliinit. Marliinilajeista kookkain on mustamarliini ja suurin vapavälineillä napattu lajin edustaja oli painoltaan 708 kiloa. Marliinien erityispiirre ovat niiden jäykät rintaevät, joita kala ei saa taivutettua kiinni vartaloonsa. Mustamarliinien lisäksi merissä liikkuu sinimarliini, joka vaeltaa pitkin valtameriä ja on kooltaan lähes yhtä vaikuttava kuin mustamarliini. Näitä lajeja pienempi on raitamarliini, jolle ominaisia ovat hurjat hypyt siiman päässä.

 

Purjekala on kolmas ulkonäöltään varsin erikoinen tapaus. Purjekaloilla on erityinen etumainen selkäevä, joka voi olla jopa kaksi kertaa korkeampi kuin kalan ruumis. Kun purjekala jää koukkuun, voi sen selkäevä vaihtaa väriä useita kertoja. Ennätyskokoinen purjekala pyydystettiin Tyyneltä valtamereltä ja se oli painoltaan 100 kiloa. Atlantilta on napattu 64 kiloinen purjekala.

Valtameret tarjoavat kalastajille myös tonnikaloja ja haita

Makrillien heimoon kuuluvat tonnikalat erottaa niiden pyöreästä ja sukkulamaisesta ruumiinrakenteesta. Tonnikala on todella voimakas eläin ja taistelee kunnolla vastaan siiman päähän jouduttuaan. Tonnikalalajeissa suurimmat edustajat ovat nimensä mukaisesti myös varsin painavia. Vapavälineillä pyydystetyistä tonnikaloista suurin painoi 679 kiloa.

Valtameret tarjoavat kalastajille myös tonnikaloja ja haita

Hailajeista kalastajia kiinnostavat erityisesti makohai ja sillihai. Ennätyskokoinen vapavälineillä pyydystetty makohai oli painonltaan 506 kiloa. Jos saaliin koko on pyydystämisessä tärkeintä, kannattaa katse suunnata valkohaihin. Tämän valtamerten jättiläisen pyydystämiseen erikoistuneita kippareita löytyy useimmista valtamerisatamista. Suurin vapavälineillä pyydystetty valkohai painoi ennätykselliset 1 203 kiloa.

Edellä mainittujen lisäksi valtameristä pyydetään kymmeniä muita kalalajeja, kuten perhosrauskuja, barrakudia, isopiikkimakrillia, kuningasmakrillia, saharauskuja, kukkoahvenia, tiikerihaita ja keltaevätonnikaloja.