Kala on monien suomalaisten herkku ruokapöydässä, ja vielä herkullisempaa se on tietysti itse pyydystettynä, varsinkin kun kyse on arvokkaammiksi luokitelluista kaloista kuten lohi, kuha ja siika. Verkkokalastamalla on pyydetty kalaa ruoaksi vuosituhansia maailmalla, ja Pohjoismaissa kuten Suomessakin sillä on pitkät perinteet.

Tämä kalastusmuoto on pyyntikalastuksen saalisvarmin ihmisen kepainatämä menetelmä. Verkkokalastuksessa nimittäin kalat uivat verkkoon, tai katiskaan, sattumalta niitä jahtaamatta. Verkkoihin tarttuu tärkeimmän saaliskalan kuhan lisäksi myös haukia, lahnoja, ahvenia, särkiä ja mateita. Perinteisesti verkkokalastus on Suomessa lähinnä hauska ja leppoisa harrastus, ja sitä voikin harrastaa kesät talvet. Talvisin monen mielestä se on jopa helpompaa, sillä jään pinta ei tuulesta hetkahda. Ja kuten suomalaiset hyvin tietävät, säässä kuin säässä pärjää oikein pukeutuneena.

Mitä verkkokalastus aloittelijalta vaatii?

Verkkokalastus on varsin tehokasta kalastusta ja voi kokemattomalle näyttää jopa helpolta. Siitä huolimatta se vaatii aloittelijalta tietoa ja taitoa. Saaliitta voi jäädä, ellei ota huomioon muutamia perusseikkoja ennen verkkojen vesille heittämistä. Ehkäpä ensimmäisenä voikin mainita, että verkot todellakin pitää laskea oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Tämä tapahtuu esimerkiksi tietyn kalan kutuaikaan, kuten hauen, joka jää saaliiksi tyypillisesti toukokuussa. Verkkokalastus vaatii siis pitkän kokemuksen tuomaa ammattitaitoa ja joidenkin kokeneiden kalastajien mukaan jopa intuitiota.

Tämän lisäksi kaikki luvat ja varusteet ovat hankittava etukäteen. Verkkokalastukseen tarvitaan erillinen lupa aina kalaveden omistajalta. Eikä siinä kaikki, myös valtio haluaa osansa kalastonhoitomaksun muodossa. Varusteisiin tietysti kuuluu ensimmäisenä hankkia se verkko. Aloittelevalle verkkokalastajalle hyvä neuvo heti alkuun on, ettei hanki liian isoa verkkoa, joka menee helposti ihan sotkuun. Pyydys on myös merkittävä lippusalolla, ettei se häiritse vesistön muuta liikennettä. Näiden ja muiden asiaankuuluvien varusteiden lisäksi olisi myös suotavaa hankkia joku kalastuskaveriksi ja -oppaaksi, jos itseltä kokemusta puuttuu. Hyviä verkkokalastuksen oppaita löytyy myös internetistä. Toki voidaan väittää, että kalastaminen on hauskempaa yhdessä kaverin kanssa kuin yksin, ja onhan se mitä mainioin ulkoilmaharrastus.

Vastuullinen verkkokalastus

Vastuullisen kalastuksen, kuten myös verkkokalastuksen, periaatteisiin kuuluu kunnioitus luontoa kohtaan. Vesistön kalakanta on otettava huomioon, ja luontoon jätetään vain jalanjäljet, joita kalastaessa ei niitäkään. Saalis on yleensä vain omaa taloutta varten. Erittäin tärkeää ennen verkkojen vesille laskemista on muistaa tarkistaa säännöt ja määräykset eri alueilla.

Liian usein kalastusverkot ja vääränlaiset, löysänieluiset, katiskat koituvat esimerkiksi saimaannorpan kuolemaksi. Saimaalla verkkokalastus onkin toistaiseksi rajoitettua saimaannorpan suojelemiseksi, mutta sille on kansalaisaloitteiden voimin ehdotettu entistä tiukempaa rajoitusta sekä jopa kieltämistä ympäri vuoden. Aivan yhtä tärkeä huomioon otettava seikka vastuullisessa verkkokalastuksessa on kalojen pyyntikoko. Kalojen täytyy täyttää niille määrätyt eri lajien minimimitat, jotta niitä ei pyydystetä ennen kuin ne ovat sukukypsiä. Kalojen vapauttaminen takaisin veteen, mieluiten niitä edes sieltä nostamatta, on ekologista toimintaa parhaimmillaan.

Vain syötäväksi sopivat kalat valitaan siis saaliiksi ja nämäkin tulisi tappaa ja käsitellä asianmukaisesti ruoaksi mahdollisimman nopeasti. Nykyään hävikkiajattelun myötä lautasille ilmestyy ehkä useammin kalan ylijäämäpalojakin, kuten kalanpäitä, nahkaa, eviä ja ruotoja. Ei saa unohtaa kalojen eri rauhoitusaikoja. On sanomattakin selvää, että silloin koko verkkokalastus on kiellettyä. Vastuullinen kalastaja ottaa selvää kaikista mahdollisista rajoituksista. Verkkojen kokeminen on myös vastuullista tehdä mahdollisuuksien mukaan päivittäin, jotta saaliiksi jääneet kalat eivät kuole ja pilaannu. Kala on parhainta herkkua ruokapöydässä tuoreena. Jos olet verkkokalastukseen hurahtamassa, niin nauti tästä hauskasta harrastuksesta, mutta älä laiminlyö velvollisuuksiasi. Verkkokalastusta tuleekin harrastaa siten, että seuraavillakin sukupolvilla on vesistöjä elävine kaloineen käytössään.